ul. Dr Józefa Psarskiego 24 | kontakt@pm7.ostroleka.edu.pl | 29 764 30 77

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 10.06.2024 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane z masłem i pomidorem. Jajecznica za szczypiorkiem. Kawa zbożowa na mleku.

OBIAD:  Zupa grochowa. Kotlecik mielony, ziemniaki z koperkiem, mizeria z ogórków świeżych. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Płatki kukurydziane na mleku. Jabłko ½.

Alergeny: 1,3,7,9.

 

WTOREK 11.06.2024 r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane z masłem, sałatą, polędwicą z indyka, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Herbatka z cytryną.

OBIAD: Zupa jarzynowa. Naleśniki z serem białym i musem truskawkowym. Woda  z cytryną.

PODWIECZOREK: Kasza manna na mleku z ananasem.

Alergeny:  1,3,7,9.               

                             

ŚRODA 12.06.2024 r.

ŚNIADANIE: Bułeczka maślana z kruszonką. Mus owocowy. Mleko.

OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem. Filet z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórków kiszonych i marchwi. Herbatka owocowa.

PODWIECZOREK: Morelka. Chrupki kukurydziane (bananowe).

Alergeny: 1,3,7,9.

 

CZWARTEK 13.06.2024 r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane z masłem, pastą serową i dżemem owocowym. Kakao naturalne na mleku. Zacierka na mleku. Nektarynka.

OBIAD:  Zupa rosół z makaronem. Potrawka z kurczaka, kasza kuskus, surówka z młodej kapusty. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK:  Jogurt naturalny z brzoskwiniami (wyrób własny). Wafelki suche.

Alergeny: 1,3,7,9.                               

                              

 PIĄTEK 14.06.2024 r.

ŚNIADANIE : Pieczywo mieszane z masłem, sałatą, serem żółtym i papryką św. Kawa zbożowa na mleku.

OBIAD: Zupa buraczkowa. Filet z Morszczuka (pieczony), ziemniaki z koperkiem , surówka z marchwi, pora i jabłek. Woda z cytryną.

PODWIECZOREK:  Banan. Ciasteczka zbożowe.                          

Alergeny: 1,3,4,7,9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSIŁKI WYDAWANE SĄ W GODZ.-ŚNIADANIE-8.30, OBIAD-11.30, PODWIECZOREK: 14.30 . WODA MINERALNA NIEGAZOWANA/HERBATA ORAZ MLEKO PODAWANE SĄ WG POTRZEB DZIECI.

PONIEDZIAŁEK 06.05.2024 r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane z masłem, sałatą, polędwicą sopocką, rzodkiewką,   ogórkiem kiszonym. Kawa zbożowa na mleku.

OBIAD:  Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty. Makaron z serem białym i musem truskawkowym. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Chałka z masłem. Mleko. Pomarańcza ½.  

Alergeny: 1,3,7,9.                 

 

WTOREK 07.05.2024 r.

ŚNIADANIE :Pieczywo mieszane z masłem, sałatą, serem żółtym i papryką św. Kakao naturalne na mleku. Jabłko ½.

OBIAD: Zupa rosół z makaronem. Potrawka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, mizeria w sosie śmietanowo-jogurtowym. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z brzoskwiniami (wyrób własny). Ciasteczka zbożowe.

Alergeny: 1,3,7,9.                         

 

ŚRODA  08.05.2024 r.

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane z masłem i rzodkiewką. Parówka na gorąco z ketchupem.

Herbatka z cytryną. Koreczki z marchewki surowej.

OBIAD:  Zupa kalafiorowa. Naleśniki z serem białym i dżemem truskawkowym. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Płatki owsiane na mleku. Banan.    

Alergeny: 1,3,7,9.                      

 

CZWARTEK 09.05.2024 r.  

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane z masłem, serkiem Almette i ogórkiem świeżym i rzodkiewką. Kakao naturalne na mleku. Mandarynka.

OBIAD: Zupa grochowa. Gulasz z szynki wp., ryż, jarzynka z buraczków. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK: Kisiel z tartym jabłuszkiem. Chrupki kukurydziane o smaku bananowym.

                           

PIĄTEK 10.05.2024 r.

ŚNIADANIE: Pieczywo miesz.z masłem, pastą z jaj, pomidorem i szczyp. Kawa zbożowa. OBIAD: Zupa pieczarkowa. Filet z Miruny, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty czerwonej. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK:  Budyń waniliowy z kawałkami ananasa i kuleczkami czekoladowymi.

Alergeny: 1,3,4,7,9.

 

 

POSIŁKI WYDAWANE SĄ W GODZINACH:  ŚNIADANIE-8.30, OBIAD-11.30, PODWIECZOREK: 14.30. 

WODA MINERALNA NIEGAZOWANA/HERBATA ORAZ MLEKO PODAWANE SĄ WG POTRZEB DZIECI.

 

 

ALERGENY

 

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie

 

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)

  1. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  3. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  4. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  5. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych

niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2

dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

  1. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.